Home » Știință » Ce sunt aromele artificiale și de ce sunt incluse în mâncarea noastră?

Ce sunt aromele artificiale și de ce sunt incluse în mâncarea noastră?

Ce sunt aromele artificiale și de ce sunt incluse în mâncarea noastră?
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 20.04.2022

Mâncărurile preferate își pot datora gustul unei arome naturale. De asemenea, s-ar putea să fie delicioase datorită anumitor combinații de condimente și ierburi aromatice. Cu toate acestea, alimentele ar putea conține și arome artificiale.

„Aromele artificiale sunt compuși chimici folosiți pentru a face ca alimentele să atingă un anumit gust, dar este important să rețineți că toate componentele alimentelor noastre, fie ele naturale sau artificiale, sunt făcute din substanțe chimice, chiar și apa”, spune nutriționistul Laura Burak.

Ea explică faptul că aromele naturale provin din surse naturale, cum ar fi fructele, în timp ce aromele artificiale nu.

Cât de periculoase pot fi aromele artificiale?

Cu toate acestea, ambele sunt folosite în alimentație pentru a face ca alimentele ambalate să fie gustoase, iar din punct de vedere chimic, nu sunt atât de diferite una de cealaltă.

Unele arome artificiale comune folosite pentru a da un gust dulce alimentelor sunt cele de vanilie sau de fructe.

Când vine vorba de îngrijorările legate de aromele artificiale, Burak spune că panica este nefondată.

„Indiferent cum privim lucrurile, dieta în zilele noastre este una procesată”, spune ea. „Chiar și alimentele sănătoase și naturale, cum ar fi quinoa, sunt supuse procesării pentru a scoate boabele din plantă și a le împacheta”.

Îndulcitorii sunt de sute de ori mai dulci decât zahărul

În ceea ce privește posibila eliminare a aromelor artificiale din dietă, Burak explică faptul că, este indicat să limităm îndulcitorii artificiali precum aspartamul și sucraloza, care sunt adesea folosite în sucuri, bomboane, conserve, produse de patiserie și gemuri sau jeleuri.

„Acești îndulcitori sunt de sute de ori mai dulci decât zahărul, așa că pot crește pragul pentru acel gust dulce pe care îl dorești și fac mai greu să te descotorosești de zahăr – o dependență care cred că este cea mai mare problemă de sănătate din zilele noastre”, explică Burak.

„Zahărul adevărat este mai puțin dulce și poate face ca papilele gustative să revină la o linie de bază a gustului alimentelor, fără acel gust super dulce care îi maschează adevărata savoare”, a concluzionat aceasta, potrivit EatThis.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Cum arată viitorul alimentelor și ce vom mânca în anul 2028?

Diabeticii ar putea trăi mai mult dacă ar consuma mai puține alimente procesate noaptea

Cele trei alimente care ne scurtează viața, potrivit unui nou studiu

Iată ce ar trebui să știți cu adevărat despre alimentele „cu calorii negative”

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Ceaușescu la vânătoare de mufloni: „A fost un adevărat infern”
Ceaușescu la vânătoare de mufloni: „A fost un adevărat infern”
Lisa Gerrard, vocea libertății din Gladiatorul. „Cânt în limbajul inimii, o limbă pe care o știu de foarte mult timp”
Lisa Gerrard, vocea libertății din Gladiatorul. „Cânt în limbajul inimii, o limbă pe care o știu de foarte mult timp”
Monica Vitti, regina filmului italian
Monica Vitti, regina filmului italian
De ce azbestul încă apare în unele produse cosmetice?
De ce azbestul încă apare în unele produse cosmetice?
Ignaz Semmelweis: Pionierul igienei moderne și Salvatorul Mamelor. Cum a schimbat un medic istoria medicinei cu un simplu gest
Ignaz Semmelweis: Pionierul igienei moderne și Salvatorul Mamelor. Cum a schimbat un medic istoria medicinei cu un simplu ...
Oamenii de știință au creat cele mai subțiri spaghete din lume
Oamenii de știință au creat cele mai subțiri spaghete din lume
Kim Jong Un a avertizat că țara sa nu a fost niciodată mai aproape de un război nuclear
Kim Jong Un a avertizat că țara sa nu a fost niciodată mai aproape de un război nuclear
Într-un celebru oraș antivaccinist, malaria face ravagii printre copii
Într-un celebru oraș antivaccinist, malaria face ravagii printre copii
Uber a lansat opțiunea XXL
Uber a lansat opțiunea XXL
Ionel Brătianu, regele neîncoronat care a condus România din umbră şi s-a iubit cu nora lui Cuza şi cu Regina Maria
Ionel Brătianu, regele neîncoronat care a condus România din umbră şi s-a iubit cu nora lui Cuza şi cu Regina Maria
Cât a plătit un miliardar pentru banana lipită cu bandă adezivă de perete?
Cât a plătit un miliardar pentru banana lipită cu bandă adezivă de perete?
Orașul din România în care va fi construită o fabrică de baterii de 50 de milioane de euro
Orașul din România în care va fi construită o fabrică de baterii de 50 de milioane de euro
Misiunea spațială Hera a primit un asistent AI „prietenos”
Misiunea spațială Hera a primit un asistent AI „prietenos”
Într-o biserică din Elveția, holograma lui Iisus oferă sfaturi credincioșilor
Într-o biserică din Elveția, holograma lui Iisus oferă sfaturi credincioșilor
Rebecca Lee Crumpler, prima femeie de culoare medic. „Cu siguranță, dacă femeile nu pun întrebări medicilor, nu li se vor da răspunsuri”
Rebecca Lee Crumpler, prima femeie de culoare medic. „Cu siguranță, dacă femeile nu pun întrebări medicilor, nu li ...
România în Al Doilea Război Balcanic. „Am avut norocul să dăm peste bulgari istoviți, altfel înregistram Turtucaia deja în 1913”
România în Al Doilea Război Balcanic. „Am avut norocul să dăm peste bulgari istoviți, altfel înregistram Turtucaia ...
O nouă teorie a dezvăluit forma fotonilor
O nouă teorie a dezvăluit forma fotonilor
S-a descoperit că astronauții procesează sarcinile mai lent în spațiu
S-a descoperit că astronauții procesează sarcinile mai lent în spațiu